onderstaande regels zijn vanuit de Engelse versie vertaald. Deze zullen niet helemaal kloppend zijn, omdat Deepl ons heeft geholpen. Onder de nederlandse regels staan de Engelse nog vermeld
Nederlandse regels:
Basis toernooiregels van Saboteur
Technisch gezien gelden alle regels van het basisspel “Saboteur” ook voor het toernooi, met uitzondering van de verdeling van de rollenkaarten voor het begin van een ronde en de verdeling van goudpunten aan het einde van een ronde. Zoals gebruikelijk bestaat een spel aan een tafel uit drie ronden.
Communicatie is een essentieel onderdeel van het saboteurspel. Spelers mogen andere spelers vertellen waar de schat ligt of welke rolkaart ze hebben. Ze mogen natuurlijk ook liegen. Het is NIET toegestaan om handkaarten of rollenkaarten aan andere spelers te laten zien voordat de ronde is afgelopen.
Doelkaarten worden alleen opengelegd als een ononderbroken pad vanaf de startkaart daarheen leidt. Raadpleeg de lijst met veelvoorkomende fouten en de richtlijnen voor strafmaatregelen voor meer informatie.
De egoïstische dwerg
De toernooiregels introduceren een nieuwe rol: de egoïstische dwerg. De egoïstische dwerg is een mijnwerker die alleen handelt en al het goud voor zichzelf wil. Hij deelt dus goud met geen enkele andere dwerg. Op dezelfde manier delen andere dwergen geen goud met de egoïstische dwerg. Voor de egoïstische dwergkaart gebruik je de speciale 2016 promokaart, of als deze kaart niet beschikbaar is, gebruik je de mijnwerker met het rode jas. In een ronde met 7 spelers mag de dwerg met het paarse jasje dienen als tweede Selfish Dwarf.
Voorbereiding van een ronde
Een Dealer / scorekeeper bepalen
Voor het delen van kaarten en het bijhouden van scores van de resultaten aan tafel om de downtime tijdens het toernooi te minimaliseren
Verdeling van rolkaarten
In tegenstelling tot het originele spel is er een vaste verhouding van rolkaarten in het toernooi. Het minimum aantal spelers voor een toernooironde is vijf spelers. Zes spelers per tafel aanbevolen, maar maximaal 10 spelers per tafel zijn mogelijk.
De deler schudt net zoveel rollenkaarten als er spelers zijn:
5 spelers 1 saboteur 3 goudzoekers 1 egoïstische dwerg
6 spelers 2 saboteurs 3 goudzoekers 1 egoïstische dwerg
7 spelers 2 saboteurs 3 goudzoekers 2 egoïstische dwergen
8 spelers 2 saboteurs 6 goudzoekers —
9 spelers 3 saboteurs 6 goudzoekers —
Handkaarten delen
Het aantal handkaarten is vergelijkbaar met het basisspel:
5 spelers – elk 6 handkaarten.
6-7 spelers – elk 5 handkaarten
8-10 spelers – elk 4 handkaarten
Bepaal een startspeler
De dealer schudt net zoveel gouden kaarten als er spelers zijn. Hij zorgt ervoor dat hij precies één kaart met 3 goudklompjes gebruikt. Alle spelers trekken elk een kaart. De speler met de 3 goudklompjes-kaart is de startspeler van deze ronde.
Stel het speelveld op (Nieuw sinds 2018):
Voordat je de rollenkaarten uitdeelt en na het bepalen van de startspeler, draait de startende speler de bovenste kaart van de trekstapel om.
Als het een padkaart is, wordt deze in het midden van de kaart gelegd binnen de rand van het veld.
Is het een niet-padkaart, dan draait de startspeler de bovenste kaart van de trekstapel om totdat er een padkaart wordt getrokken.
De niet-padkaarten worden terug op de trekstapel geschud voordat de ronde begint. Daarna worden de worden de handkaarten verdeeld zoals in de instructie staat.
Een saboteurronde spelen
Het spelverloop van het saboteurtoernooi is gelijk aan dat van het basisspel Saboteur.
Speel een kaart, trek een kaart: Tijdens hun beurt moeten de spelers precies één kaart spelen of afleggen. Zolang zolang de voorraadstapel strekt, moeten de spelers daarna een kaart trekken. De beurten gaan met de klok mee. Spelers mogen geen kaarten buiten hun beurt spelen. Hier is een kort geheugensteuntje:
Padkaarten:
Een speler kan alleen een padkaart spelen als geen van zijn werktuigen kapot is. Nieuw aangelegde routekaarten moeten altijd een ononderbroken verbinding hebben met de startkaart.
Actiekaarten:
Met actiekaarten kan een speler in het geheim een doelkaart (kaart) controleren, een gereedschap van een andere speler vernietigen (sabotagekaart voor die speler leggen), een van zijn eigen gereedschap of dat van een andere speler repareren (reparatiekaarten verwijderen een sabotagekaart).
Passen:
Als een speler tijdens zijn beurt geen kaart kan of wil spelen, moet hij een van zijn kaarten afleggen, met de afbeelding naar beneden. Meer informatie vind je in de standaardregels van Saboteur.
Einde van een ronde
Een ronde eindigt als er een ononderbroken pad is van de start naar de doelkaart of als geen enkele speler nog speelbare kaarten op hand heeft.
Goudzoekers winnen als er een ononderbroken pad is van de startkaart naar de goudschat. Tenzij de egoïstische dwerg de verbinding heeft gemaakt.
De egoïstische dwerg wint als hij zelf een ononderbroken pad van de start naar de goudschat maakt.
Egoïstische dwergen vechten altijd alleen, zelfs als er meer dan één egoïstische dwerg in het spel is.
Saboteur(s) winnen als er geen speelbare kaarten meer zijn en er geen ononderbroken pad naar de goudschat is.
Ken goudpunten als volgt toe:
Goudzoekers winnen: 3 punten voor de dwerg die de verbinding heeft gemaakt, 2 punten voor alle andere goudzoekers
Egoïstische dwerg wint: 4 goudpunten
Saboteurs winnen: 4 punten als het maar één saboteur was, 3 punten per saboteur voor een groep 2 of 3 Saboteurs
Tie-Breaker regels (gebruikt in Nationale/Wereldkampioenschappen)
– De speler met de meeste overwinningen, aangeduid met een “ster”, wint een gelijkspel. Dit is de primaire tie-breaker.
– Bij een gelijke stand na de voorrondes wordt de 6e persoon aan de finaletafel willekeurig gekozen.
– Bij een gelijke stand na de 4e ronde aan de finaletafel tellen de punten van de voorrondes als tiebreaker. Op deze manier is een duidelijke indeling van de beste 6 spelers mogelijk.
Speciale regels voor Nationaal/Wereldkampioenschap
– 4-5 voorrondes worden gespeeld met elk 3 games – dit moet worden aangekondigd door de scheidsrechter voor aanvang van het kampioenschap.
– Na de pre-eliminatierondes zal er een TOP Cut van de 6 beste spelers zijn voor een finale ronde volgens de tie-breakers die hierboven vermeld staan (totdat er toernooisoftware klaar is met ingebouwde tie-breakers.
– De finaleronde wordt gespeeld met 4 wedstrijden in plaats van 3 wedstrijden.
– Als de opkomst van spelers het vereist, kan er een TOP Cut zijn voor een halve finale en een finaleronde met de 6 beste spelers (moet van tevoren worden aangekondigd door de scheidsrechter)
De regels volgen
Ondanks dat de naam van het spel “Saboteur” is, zijn alle spelers verantwoordelijk voor een eerlijk en correct spel. Een toernooi verloopt alleen soepel als alle spelers zich aan de spelregels houden. Kleine fouten kunnen weinig invloed hebben op een spelronde, grote fouten kunnen grotere gevolgen hebben en kunnen zelfs de huidige ronde eerder beëindigen. Daarom moeten alle spelers zowel hun eigen acties als die van andere spelers aan tafel in de gaten houden om regelovertredingen, fouten en vergissingen te voorkomen. Een speler is vergeten een kaart te trekken – herinner hem daar direct aan. Een speler staat op het punt om een padkaart te spelen die geen verbinding heeft met de ladder? Vertel hem waar hij de kaart moet leggen.
Hier is een lijst met mogelijke fouten en vergissingen die moeten worden vermeden:
– Een kaart spelen buiten je beurt
– Meer dan één kaart spelen in dezelfde beurt
– Open handkaarten weggooien
– Vergeten een kaart te trekken aan het einde van een beurt
– Kaarten van de aflegstapel trekken
– Een padkaart spelen ook al is het gereedschap kapot
– Het verplaatsen of weggooien van een stuk gereedschap dat niet gerepareerd is
– Verplaatsen of verschuiven van eerder uitgespeelde padkaarten
– Padkaarten afleggen zonder een grot-in kaart te spelen
– Het spelen van een actiekaart op een manier die niet mogelijk is (bijv. het spelen van een tweede kapotte lantaarn aan een speler met een kapotte lantaarn, een doelkaart verwijderen met de grot-in kaart)
– Handkaarten aan andere spelers tonen voor het einde van de ronde
– doelkaarten aan andere spelers tonen voor het einde van het spel
– Rollenkaarten aan andere spelers tonen voor het einde van het spel
– Kijken naar rol- of handkaarten van andere spelers
– Verkeerde scores invullen op het scoreformulier
– Andere verkeerde acties uitvoeren
Engelse regels:
Awarding the points
aboteur(s) win 4 points if there is one Saboteur, 3 points
each if there are 2 or 3 Saboteurs
Selfish dwarf wins 4 points for one selfish alone
Gold diggers win 3 points for the gold miner who found the treasure, 2 points each for the other gold diggers
* Mark the score of the “winner” of a round (selfish dwarf, gold digger who made the connection, all Saboteurs) with a star. In case of a tie, the number of received stars will serve as tiebreakers.*
Basic Saboteur Tournament Rules
Technically, all the rules of the “Saboteur” base game apply in the tournament as well, with the exception of the distribution of the role cards before the beginning of a round and the distribution of gold points at the end of a round. As usual, one game at a table is made up of three rounds.
Communication is a vital part of the saboteur game. Players are allowed to tell other players where the treasure lies or which role card they have. They may also lie, of course.
It is NOT allowed to show any hand cards or role cards to other players before the round has ended. Goal cards are only revealed when an uninterrupted path from the start card leads there.
Please check the common errors list and penalty guidelines for details.
The selfish dwarf
The tournament rules introduce one new role: the Selfish Dwarf. The selfish dwarf is a miner who acts on his own and wants all the gold for himself. Thus, he doesn’t share any gold with any other dwarf. Similarly, other dwarfs don’t share any gold with the selfish dwarf. For the Selfish dwarf card use either the special 2016 promo card, or in case that this card is not available, use the miner with the red jacket (see picture). In a 7-player round, the dwarf in the purple jacket may serve as the second Selfish Dwarf.
Note: if the back of the promo card is distinctive from the other role cards, this might become a spoiler. To solve this, use sleeves with an opaque back.
Preparation of a round
Determine a Dealer / scorekeeper
Keeping a player (e.g. the oldest player at the table) responsible for dealing cards and for keeping scores of the results at the table is advisable, as it minimizes downtime at the tournament.
Distribution of Role cards
In contrast to the original game, there is a fixed ratio of role cards in the tournament. The minimum number of players for a tournament round is five players. Six players per table are recommended, but up to 10 players per table are possible.
The dealer shuffles as many role cards as there are players:
5 players 1 saboteur 3 gold diggers 1 selfish dwarf
6 players 2 saboteurs 3 gold diggers 1 selfish dwarf
7 players 2 saboteurs 3 gold diggers 2 selfish dwarfs
8 players 2 saboteurs 6 gold diggers —
9 players 3 saboteurs 6 gold diggers —
Deal hand cards
The number of hand cards is similar to the base game:
5 players – 6 hand cards each.
6-7 players – 5 hand cards each
8-10 players – 4 hand cards each
Determine a starting player
The dealer shuffles as many gold cards as there are players. He makes sure to use exactly one card with 3 gold nuggets. All players draw one card each. The player with the 3-nugget-card is the starting player of this round.
Set up the gaming field (New since 2018):
On the printed poster of the Organized Play-Kit 2023 you will notice a blank space in the middle of the map. Before handing out the role cards and after determining the starting player, the starting player turns over the top card of the drawing pile.
If it is a pathcard, it will be put into the middle of the map inside the border of the field.
If it is a non-path card, the starting player continues to turn over the top card of the drawing pile until a path card is drawn. The non-path cards will be shuffled back into the drawing pile before the round starts. Then the handcards are distributed in the way the instruction states.
Playing a saboteur round
The gameplay of the saboteur tournament is similar to the Saboteur base game. Play one card, draw one card: On their turn, players must play or discard exactly one card. As long as the supply deck lasts, players must draw one card thereafter. Turns continue clockwise. Players must not play cards out of turn. Here is a short reminder:
Path cards:
A player can only play a path card when none of his tools is broken. Newly placed path cards must always have an uninterrupted connection to the start card.
Action cards:
With action cards, a player can secretly check one goal card (map), destroy one of another player’s tools (place sabotage card in front of that player), repair one of his own or one of another player’s tools (repair cards remove one sabotage card).
Pass:
If a player cannot or does not want to play a card on his turn, he must discard one of his cards, face down. For details, please refer to the standard rules of Saboteur.
End of a round
A round ends when there is an uninterrupted path from the start card to the goal card or when no player has playable cards left in hand.
Gold miners win when there is an uninterrupted path from the start to the gold treasure, unless the selfish dwarf has made the connection.
The Selfish Dwarf wins when he himself completes an uninterrupted path from the start to the gold treasure, and only then. Selfish dwarves always fight alone, even if there is more than one selfish dwarf in the game.
Saboteur(s) win when no playable cards are left and there is no uninterrupted path to the gold treasure
Keeping scores
Instead of using gold cards, the dealer/scorekeeper at the table writes down the gold points on a score sheet in the saboteur tournament.
Award gold points as follows:
Gold miners win: 3 points for the dwarf who made the connection, 2 points for all other gold diggers
Selfish dwarf wins: 4 gold points
Saboteurs win: 4 points if it was only one saboteur, 3 points per saboteur for a group 2 or 3 Saboteurs
Tie-Breaker rules (used in National/World Championships)
• Player with most wins, marked with a “star”, wins any tie. This is the primary tie-breaker.
• In case of a tie after the preliminary rounds, the 6th person at the final table will be selected randomly
• In case of a tie after the 4th round at the final table, the points of the preliminary rounds count as tiebreaker. In this way, a clear classification of the best 6 players is possible.
Special rules for National/World Championship
• 4-5 pre-elimination rounds are played with 3 games each – this should be announced by the referee before the start of the Championship
• After the pre-elimination rounds there will be a TOP Cut of the 6 best players for a final round according to the tie-breakers stated above (until there is a tournament software ready with built-in tie-breakers
• The final round will be played with 4 games instead of 3 games.
• If player attendance requires it, there can be a TOP Cut for a semi-final and a final round with the 6 best players (should be announced by the referee beforehand)
Following the rules
Despite the name of the game being “Saboteur”, all players are responsible for a fair and correct gameplay. A tournament will only run smoothly if all players abide by the rules of the game. Minor errors may have little impact on a game round, major errors may have higher impacts and can even bring the current round to an abrupt halt.Therefore, all players shall monitor both, their own actions and those of other players at the table in order to prevent rule violations, mistakes and errors. A player forgot to draw a card? – Remind him directly. A player is about to play a path card that wouldn’t have a connection to the ladder? Tell him where it should be put instead.
Here is a list of possible errors and mistakes that you should help to avoid:
• Playing a card outside of your turn
• Playing more than one card in the same turn
• Discarding hand cards face up
• Forgetting to draw a card at the end of a turn
• Drawing cards from the discard pile
• Playing a path card even though tools are broken
• Moving or discarding a broken tool that has not been repaired
• Moving or shifting path cards that have been played previously
• Discarding path cards without playing a cave-in card
• Playing an action card in a way that is not possible (e.g. playing a second broken lantern
to a player with a broken lantern, removing a goal card with the cave-in card)
• Showing hand cards to other players before the end of the round
• Showing goal cards to other players before the end of the game
• Showing role cards to other players before the end of the game
• Looking at other players role cards or hand cards
• Filling wrong scores into the scoresheet
De regels zullen ook aanwezig zijn tijdens de voorronde. Bij onduidelijkheden zal de organisatie beslissen.