Ratland

Uitgever: Eclips
Genre: familie
spelers: 2-6
45 minuten
leeftijd 8+

Ratland is een spel waarin jij een rattenkolonie het meest succesvol probeert te laten groeien en overleven in het riool.
Kijk uit dat andere spelers je voedsel (in dit geval kazen) niet stelen en verzamel de juiste kaas in de riolen van de afvaldump, de stad of het veld.

Wat zit er in de doos:

– 55 rat fiches en 30 dubbele rat fiches
– 80 kunststof stukjes kaas in verschillende kleuren
– 6 dubbelzijdige riool speelborden (Iedere zijde kan gebruikt worden voor een ander speelvariatie)
– 6 zichtschermen
– 14 eventkaarten
– 9 voedselkaarten
– 12 rattenfamiliekaarten
– 6 kerkhofkaarten
– 1 zak

Het spel wordt gespeeld in 5 tot 9 rondes. De hoeveelheid wordt bepaald door de eventkaarten waarvan er iedere ronde 1 getrokken wordt.
Iedere ronde bestaat uit 7 fases.

Iedere speler krijgt een eigen speelbord en een zichtscherm. Op dit speelbord staan een aantal locaties waar de ratten zich kunnen bevinden.
Tijdens een aantal fases van een ronde worden er op deze locaties acties uitgevoerd.

Fases

1:
Start van de ronde
De startspelerskaart verschuift naar de volgende speler.(De start speler heeft als voordeel dat bij enige vorm van gelijkspel aan het langste eind trekt)
De startspeler trekt de volgende eventkaart. Zolang dit geen finale kaart is kan de ronde beginnen. De extra spelregel op de getrokken eventkaart is deze ronde van kracht.
Er wordt een voedselkaart getrokken voor fase 6

2:
In deze fase gaan we achter het zichtscherm op je eigen speelbord ratten plaatsen. (Uiteraard alleen de ratten die je ook werkelijk in bezit hebt)
Je moet de ratten zo tactisch mogelijk plaatsen op de diverse locaties (m.u.v. de ziekenboeg, daar zitten de ratten die een ronde moeten overslaan)

3:
De zichtschermen worden nu verwijderd en de aanvalsacties naar de speler aan je linker- en rechterzijde vinden nu plaats.
Het verschil tussen het aantal ratten in de pijp (aanvallende partij) en de ratten in de voorraadkamer (verdedigende partij) bepaalt wie wint. Als de verdedigende partij te weinig ratten heeft moet hij het verschil in kazen uit zijn voorraad aan de aanvallende partij betalen.

4:
Kinderkamer: voor iedere rat die in de kinderkamer geplaatst is krijgt de speler een extra rat uit de voorraad.

5:
Terugkeer van de verdwaalde en vergiftigde ratten
Ratten kunnen tijdens het spel verdwalen of vergiftigd worden. In deze fase keren ze weer terug voor gebruik in de volgende ronde.

6:
Kaas verzamelen in de rioolpijpen van de afval dump, de stad of het veld.
Aan de start van iedere ronden wordt er ook een nieuwe voedsel kaart getrokken. Deze kaart bepaalt wat voor voedsel er in iedere pijp beschikbaar is.
Tijdens deze fase wordt iedere rioolpijp apart afgehandeld te beginnen bij de afval dump. Het type kazen beschreven op de voedsel kaart wordt in de buidel gestopt.
Iedere speler, te beginnen bij de speler die de minste ratten ingezet heeft, mag zoveel kazen uit de buide halen als er ratten in de betreffende rioolpijp zitten.
Volgende kazen zijn beschikbaar:
– Geel: normale voedselbron en mag dan ook in voorraadkamer gelegd worden
– Oranje: normale voedselbron met de waarde van twee gele kazen
– Witte: Waardeloze kaas gaat direct naar de algemene voorraad.
– Zwarte: 1 rat loopt weg uit de kolonie en gaat naar de algemene voorraad
– Paars: Deze vergiftigd 1 rat en deze wordt in de ziekenboeg geplaatst en slaat dus een beurt over
– Blauw: Deze laat een rat verdwalen en deze wordt dan op de “verloren”kant van de  begraafplaatskaart geplaatst. Het verschik tussen de ziekenboeg en de verloren ratten is dat de ratten op het kerkhof aan het einde van de ronde niet gevoerd worden. Ze kunnen in fase 5 wel weer terug keren in de speler zijn voorraad.

7:
Voedsel fase. Hier moeten alle ratten op het speelbord van een speler gevoed worden. De referentie kaart geeft aan hoeveel kazen er nodig zijn voor het aantal ratten dat je bezit. Voor iedere kaas die je te kort komt sterft er 1 rat en deze wordt op de grafzijde  op de begraafplaatskaart kaart geplaatst. Deze gelden als negatieve punten aan het einde van het spel.

Als alle rondes gespeeld zijn heeft de speler met de meeste ratten gewonnen.

Ons oordeel: Ratland is een leuk spel vooral als je het met een wat grotere groep speelt. Het is lastig inschatten wat de spelers naast je gaan doen. Maar dat maakt het ook weer leuk.
Het is niet alleen een aanvals en verdedigingsspel. Je moet het kweken van ratten en het verzamelen van kazen op een slimme manier doen.
Nadeel in het spel is wel dat je weinig invloed hebt op de spelers die niet direct naast je zitten. Hier heeft alleen de geluksfactor van het trekken van de kazen invloed.
Je moet het spel wat vaker spelen zodat je de tactiek van af het begin af aan goed door hebt. Het is later in het spel vaak lastig om weer te herstellen van een foute actie.
Wat ons betreft een leuk spel om te spelen.

Score 1-5: 3

Vergelijkbare berichten