Soms zijn er spellen waarvan je het gevoel hebt dat je ze moet spelen als je de doos ziet. In zulke gevallen is het altijd spannend of we niet teleurgesteld worden, maar soms blijkt een spel ook precies aan onze verwachtingen te voldoen. Bij het zien van de boxcover van Unearth hadden we een klein moment van herkenning. De stijl van de tekenaar heeft wel wat weg van de app “Monument Valley” en we waren dan ook erg benieuwd wat er in de doos zou zitten.
Als we de deksel openen, zien we een mooie inlay. En iedereen die ons een beetje kent, weet dat we gek zijn op inlays, want hierdoor behoudt je spel langer zijn kwaliteit en het is mooi geordend in de doos. Verder zien we een verschillende dobbelstenen en kaarten in verschillende maten, een zwart zakje met blokken in 4 verschillende kleuren en verschillende wonderen. De kaarten zijn wat dunner, dus sleeven is aan te raden, maar de inlay biedt hier voldoende ruimte voor en zo te zien is er ook rekening gehouden met eventueel volgende uitbreidingen. De rest van het materaal ziet er netjes uit.
Het verhaal achter het spel is dat er vroeger een wereldrijk was vol met uitvindingen, wijsheid en wonderen. Door een vervelende gebeurtenis is alles ingestort en is er niets meer van het rijk over. Jij bent onderdeel van een stam die de wereld weer opnieuw wil opbouwen.
Tijdens het spel worden een aantal ruïnes neergelegd die de spelers weer moeten gaan opbouwen. Deze ruïnes moeten worden vrijgemaakt van alle stenen die hierop liggen om de ruïne zo goed mogelijk te kunnen herstellen. De stenen kunnen weer worden gebruikt als basis om een wonder op te bouwen. Een beurt begint met het rollen van één van je dobbelstenen. Voordat je gooit, moet je aangeven met welke dobbelsteen (1x 4-zijdig, 3x 6-zijdig en 1x 8-zijdig) je wil gooien en op welke kaart je de dobbelsteen wil neerleggen. Gooi je 3 of lager, mag je een steen van de kaart pakken, gooi je meer, mag je alleen je dobbelsteen op de kaart leggen.
Liggen er meerdere dobbelstenen op de kaart en is de waarde van de dobbelstenen gelijk aan of hoger dan de waarde rechtsboven op de kaart, mag de speler met de hoogste dobbelwaardes de kaart hebben. Bij de foto hier rechtsboven zie je op de kaart waar de 9 op staat dat er inmiddels 1 steen door de gele speler is weggehaald omdat hij één 1 heeft gegooid. Groen heeft een 4, geel een 5 en een 1, dit betekent dat aan de minimale waarde van 9 is voldaan en de kaart naar geel gaat. Groen heeft hier ook profijt van want hij krijgt voor elke dobbelsteen die op de kaart lag een actiekaart, die hij mag inzetten voordat hij gooit.
De actiekaarten (hierboven op de linkerfoto) geven de mogelijkheid om dobbelstenen opnieuw te rollen of je dobbelsteen een hogere of lagere waarde te geven. Om een wonder te bouwen, moet je 6 stenen aaneengesloten neerleggen, zodat er een gat in het midden ontstaat. Afhankelijk van de stenen die je hebt liggen, mag je een van de wonderen uitkiezen en deze in het midden van je stenen leggen. Voor het bouwen van een volgend wonder, moet je verder bouwen aan de bestaande kring die je al gemaakt hebt. Elk wonder heeft nog een eigenschap, dit kunnen extra punten zijn, maar ook een voordeel dat je eenmalig krijgt zoals een gratis extra ruïne of de mogelijkheid om tijdens de rest van het spel dobbelresultaten te mogen beïnvloeden.
Om het spel te winnen moet je de meeste punten halen. Die punten krijg je door zo veel mogelijk ruïnes van dezelfde kleur te sparen, of 5 verschillende kleuren. Voor sommige wonderen krijg je ook punten en als je meer dan 3 wonderen hebt gebouwd krijg je nog een bonus.
Toen wij het spel speelden waren de regels snel duidelijk en het spel is echt een familiespel. Niet te moeilijk, maar ook zeker niet te simpel, Je moet niet alleen voor jezelf spelen, maar ook zeker in de gaten houden wat je tegenstander doet. Het is natuurlijk erg lucratief om ergens nog even een dobbelsteen bij te leggen om in ieder geval te zorgen dat je een actiekaart krijgt. Maar vergeet ook zeker niet de kaarten van je tegenstander in de gaten te houden om te voorkomen dat hij er met een berg punten vandoor gaat. Onze conclusie is dat het een erg leuk spel is, wat voor verschillende leeftijden en soorten spelers geschikt is. Wij hebben altijd al een zwak voor zulk soort spellen die je makkelijk ook even op tafel kunt leggen als je geen hele avond tot je beschikking hebt. Wij kunnen iedereen dit spel van harte aanraden om eens te spelen.