Paco Sako

Uitgever: Pacosako BV
Genre: tactisch
spelers: 2
15-60  minuten
leeftijd 9+


Paco Sako is Esperanto en betekent “vredesschaken”. Het doel van dit spel is dansen met de koning van je tegenstander.

Waarom een review over een schaakspel? In Essen hebben we de kans gekregen om even met de auteur van dit spel te praten: Alex. Hij komt uit Nederland en schaakte al erg lang. Toen hij een zoontje kreeg bedacht hij zich wat hij hem allemaal wilde meegeven en leren. Schaken was een van die dingen, maar met de gedachte dat er al genoeg oorlogen in de wereld zijn en het slaan van stukken in een schaakpotje dit eigenlijk ook soort van symboliseert, wilde hij hier een andere draai aan geven. Hoe mooi zou het zijn  als de stukken elkaar niet verdrijven, maar omarmen. Op deze manier wil Alex mensen inspireren om anders naar situaties te kijken en die te omarmen: in hun voordeel te gebruiken.  In deze tijd waar mindfullness helemaal hot is, is Paco Sako een spel dat hier prima in past.

In de doos zitten 16 witte en 16 zwarte speelstukken. Dezelfde speelstukken als je ook met schaken hebt.
De speelstukken zijn niet helemaal afgemaakt en passen perfect in een ander stuk. Als je 2 stukken samenvoegt, vormt de onderkant het teken van perfecte balans: Ying en Yang.

De verplaatsingsregels van het spel zijn grotendeels hetzelfde als bij schaken. De toren mag alleen rechtdoor, de loper alleen schuin etc. Als je tijdens je zet uitkomt op een plek waar een andere speler staat, sla je het stuk niet maar omarmen de stukken elkaar. Deze gaan samen verder het bord over in een dans. Stel dat een zwart paard, danst met een witte loper. Als wit aan de beurt is, mag deze combinatie alleen schuin verplaatst worden. Wanneer zwart aan de beurt is, mag hij alleen paardensprongen maken. De enige manier om een combinatie te doorbreken is door een van de dansers “af te tikken”. Dan komt er een nieuw stuk op het vakje waar al een paartje staat en het stuk wat er stond moet volgens zijn regels verder verplaats worden. Zo is het mogelijk om een serie van bewegingen in gang te zetten waarbij het ene stuk vrijgespeeld wordt, de volgende aantikt en er een complete Weense wals ontstaat. Degene die als eerste met de koning van de ander danst heeft gewonnen.

Ons oordeel: De stukken zijn niet alleen in het zwart wit te bestellen maar ook in verschillende kleuren, wat mij dan persoonlijk weer helemaal vrolijk maakt. Het spel zelf is erg tactisch en ik denk dat je de schoonheid en de manier van spelen het meest waardeert als je ook al wel eens geschaakt hebt, maar ook zonder dat je al eens een spelletje schaak hebt gespeeld, maar als je wel van tactische spellen houdt, is dit zeker een aanrader. Mooie bijkomstigheid is dat op de website van Paco Sako  ook een mogelijkheid is om het online tegen de computer te spelen om te zien wat voor mogelijkheden er allemaal zijn. Helaas is dat nog met de ouderwetse tekeningen van het schaakspel weergegeven, dus voor een potje echte good feeling chess met een mooie harmonie, moet je toch echt een spelletje met de echte stukken spelen.

Score 1-5: 4

Vergelijkbare berichten