Haru Ichiban

De titel van dit spel deed ons direct denken aan een scene uit Friends die we jullie niet willen onthouden:

Eerlijk gezegd was bovenstaand filmpje de enige reden om Haru Ichiban überhaupt op ons lijstje voor Essen te zetten. We wilden het toch in ieder geval een keer gespeeld hebben.

Eenmaal aan tafel geschoven bleek Haru Ichiban nog best een leuk spel te zijn. De bedoeling is om de lelies in de vijver van de keizer te laten bloeien. Als je er dan ook nog eens voor kan zorgen dat deze lelies in een bepaald patroon komen te liggen, kun je punten scoren. Wie het eerst 5 punten heeft gescoord heeft het spel gewonnen.

img_8338

Aan het begin van het spel heeft iedere speler 8 lelies voor zich liggen in een eigen kleur. Op de achterzijde van de lelies staan de getallen 1 tot en met 8. Nadat alle lelies zijn geschud en met de cijfers naar beneden liggen, mag elke speler 3 lelies op hand nemen en een van de nummers kiezen om te spelen. Heb je de lelie met het laagste cijfer moet je deze op het enige donkergroene lelieblad leggen. De speler met het hoogste cijfer mag vervolgens kiezen op welk blad hij zijn lelie legt. Hierna mag de persoon met het laagste cijfer een of meerdere lelies in één rij een plek verschuiven. De andere speler mag vervolgens een vrij lelieblad omdraaien zodat dit een nieuw donker blad wordt waar de volgende ronde degene met de lelie met het laagste cijfer zijn lelie weer op mag leggen.

Een vrij eenvoudig spelletje wat een beetje weg heeft van 4-op-een-rij, maar wat door het schuiven en omdraaien van de leliebladeren steeds weer verandert. Hierdoor komt er dus toch nog best wat tactiek om de hoek kijken.

img_8340

Het spel speelt zo vlot weg en heeft zoveel diepgang dat we het toch maar hebben meegenomen. Het zal bij ons in ieder geval nog veel op tafel komen. Voor het geval jullie nu hetzelfde met dezelfde vraag zitten die wij hadden,  geven we hier toch maar even antwoord op: Wat is de overeenkomst tussen lipstick en lelies? Ichiban is Japans voor “eerste” of “beste” en daar houdt de overeenkomst dan ook op. Haru staat voor Lente.  Dus “De beste in de lente.”

img_8339

Conclusie: Haru Ichiban is een vlot 2-spelerspel met voldoende diepgang om het spel vaker uit de kast te trekken. De spelregels heb je na 1x lezen niet meer nodig, alles wat je moet weten staat op het spelbord. Opvallend is ook de kleine ruimte die het spel nodig heeft. Dit kun je zelfs in de trein of in het vliegtuig nog spelen.

Kortom, als je op een spelavond nog even 10 minuutjes over hebt. Kun je dit spel best eens uitproberen.

Vergelijkbare berichten