Dixit

IMG_5787

Dixit, je houdt ervan of, je vindt het helemaal niets. In eerste instantie hebben wij Dixit gespeeld op een beurs met 4 personen. Geen van ons had het spel ooit gespeeld en het kwam niet goed uit de verf. Tot onze grote verbazing gingen de dozen wel als warme broodjes over de toonbank. We hebben het spel afgeschreven als oninteressant en niet de moeite waard…. Tot we begonnen met het opzetten van onze eigen club. Natuurlijk hadden we al flink wat spellen, maar wat rondkijken en rondvragen kan geen kwaad. Zo raakten we in gesprek met een goede vriend die met zijn eigen collectie al een hele beurs zou kunnen vullen en we vroegen hem welk spel echt niet kon ontbreken op een spellenavond. Zijn antwoord was Dixit!

Uiteindelijk hebben we het spel toch aangeschaft en wat zijn we hier blij mee.  (red. in ieder geval 2 van ons dan, Aschwin hebben we nog steeds niet kunnen overtuigen 😉 ) Het spel komt inmiddels ook bij ons met enige regelmaat op tafel en we zien het op spelavonden ook vaak voorbij komen. Voor de mensen die het nog niet kennen, hebben we toch nog een kleine uitleg samengesteld.

Bij Dixit krijgt elke speler 6 kaarten. Om de beurt zijn de spelers verteller. De verteller bedenkt een woord, verhaal, geluid of omschrijving om een tekening op één van zijn kaarten te beschrijven en legt deze dicht op tafel. Alle andere spelers kijken naar de kaarten in hun hand en kiezen hieruit een kaart waarvan ze vinden dat deze het beste bij de omschrijving past.

De kaarten worden daarna geschud en open op tafel gelegd. Alle andere spelers kiezen nu de kaart waarvan zij denken dat de verteller die heeft neergelegd.
In onderstaand voorbeeld zou de omschrijving “gevangen”kunnen zijn en zie je een voorbeeld van wat de andere spelers denken.

IMG_5790

Je krijgt punten als je het goed raadt of als anderen jouw kaart kiezen. Er zit wel een addertje onder het gras. De verteller krijgt geen punten als iedereen het goed raadt, of als niemand zijn kaart raadt. Als verteller moet je dus zorgen dat je omschrijving niet te moeilijk is, maar ook niet te eenvoudig.

Uiteindelijk worden de punten op het scorespoor in de doos bijgeteld.

IMG_5788

Conclusie: 66,6% van de spelcarrousel is uiteindelijk enthousiast. Wij zouden zeggen, geef het spel een kans en misschien word je wel positief verrast. Mocht er een plekje aan de tafel vrij zijn, spreek ons gerust aan. We schuiven met plezier aan.

Vergelijkbare berichten